keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Operantin ehdollistamisen workshop IV eli kanoja kouluttamassa

Neloskurssi alkoi tänään ja kestää sunnuntaihin asti. Pää on jo aika tyhjä näin illasta mutta kirjoittelen päivästä sen minkä muistan.

Eli meillä on ohjelmistossa käytösketjun kouluttaminen, kanalle koulutetaan kolmesta viiteen käytöstä, joista yksi käytös on kaksitasoisen radan suorittaminen. Itse valitsin Kana 1.lle kuuma-lämmin erottelun (eli kana nokkaa ensin punaista puunappulaa ja sen jälkeen toista eli keltaista nappulaa). Tämä tapahtuu radan toisella tasanteella, johon päästäkseen kanan on täytynyt kiivetä ns. tikaraput. Tämän jälkeen kana siirtyy pitkää kapeaa puuta pitkin toiselle tasanteelle ja pudottaa siitä alas ns. kanan noutokapulan. Sitten kana siirtyy tikarappuja myöten alas pöytätasolle ja vetää pehmolelun esille kuminauhasta.

Kana 2:lle on tarkoitus opettaa noutokapulan siirto kupista toiseen, koksetusalusta sekä värierottelu niin, että kolmesta eri värisestä leluautosta kana nokkaa vihreää. Myös nämä suoritetaan radalla/pöydällä.

Teoriaa on tällä kurssilla vähän verrattuna aikaisempiin 1-3 kursseihin. Katsottiin yhdellä teoriaosuudella Bob Baileyn vetämä radan esittely. Lähinnä keskityttiin siihen kuinka kana saadaan radalle ja liikkumaan siinä, tähän voidaan käyttää houkuttelua. Houkuttelussa on tietyt vaaransa eikä siihen saa jäädä koukkuun. Lisäksi piti varoa naksauttamasta/palkkaamasta tikas/lauta yhtymäkohdissa. Huomioitaavaa oli, että kanan nostaminen pois radalta on kanalle rangaistus ja saattaa johtaa siihen, että kanan radan suorittamisesta voi tulla epävarmaa.

Parina mulla on Carita, joka oli ollut 10 päivää kouluttamassa karhuja ja ahmoja Ruotsissa kuuden muun suomalaisen kouluttajan kanssa. Tällaisen koulutusparin saaminen oli mulle onnenpotku. Kolutusaikaa per kouluttaja oli kerrallaan 20min periodi ja sen sai jakaa itse haluamallaan tavalla kanaa ja käytöstä kohti.

Tänään katsottiin mitä kanat tarjosivat ja kuinka suhtautuivat rataan. Rata on tarkoitus tehdä mahdollisimman vahvaksi ja siinä tehtävät käytökset opetetaan ensin pöydällä tai siihen siirretyllä radan tasolevyllä.
Huomenna jatketaan...

Kriteeri ja sen nosto, vahvistetiheys ja palkan suunta... niinpä niin :) Kuvia ei valitettavasti ole, päivä oli aika kiireinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti