lauantai 15. kesäkuuta 2013

Neljäs päivä kanoja ja käytösten siirtämistä radalle

Tänään pääsin jos siirtämään käytöksiä radalle. 1.kanalle saatiin radan toiselle tasolle noutokapulan tönäisy ja radan loppuun pöytätasolle kosketusalustalle meno.  Radan ensimmäisellä tasolla tehtävä erottelutehtävä (lämmin-kuuma) on vielä vaiheessaan. Joudun tänään jatkamaan oikeasuuntaisen nokkaisun vahvistamista ja pääsin tekemään muutamn session erottelua. Tää on hankala tehtävä ja saa nähdä saanko sitä valmiiksi. Huomenna tehdään tätä ja se pitäsi vielä saada radallekin.

2.kanalle sain lelun vedon kakkostasanteelle. Tätä ei enää vahvisteta ennekuin olen saanut muut käytökset radalle. Ekan tason kolmen värien erottelu on vielä kahdessa värissä mutta saan sen valmiiksi  tuotapikaa ja siirrettyä sen radalle. 2.kanan pöytätason tehtävä on kapulan siirtäminen kupista toiseen ja se on 90% valmis. Tää oli mulla myös datankeruu tehtävän eli määriteltiin kriteeri ja laskettiinko täyttyikö kriteeri vai ei kriteerikohtaisesti.

Esimerkkinä meillä oli Winnovassa käytetty lomake (toki sai tehdän omanlaisensakin) mutta omasta mielestäni tuo esimerkkilomake on riittävän simppeli ja käytin sitä. Eli määritin itse kriteerin ja Carita laski ns. oikeat ja väärät. Tästä pystyy laskemaan onnistumisprosentin ja koulutuksen eteneminen on todella nopeaa. Itse tein kaksi yhden minuutin sessiota kapulan tarttuu/nostaa (1.kriteeri). Tämän jälkeen 2 minuutin sessiota nostaa/pitää. jonka jälkeen kriteeri nousi taas eli 3.kriteeri oli osuma eli pudottaa naksusta näitä tehtiin 1 minuutin sessio. Tehtävä on 99% valmis nyt palkan suunnalla kohdistetaan kapulan tiputuspaikka. Olen onnistunut tekemään tässä jotakin oikein koska minuuttimääräisesti tätä ei ole tehty kauaa, ja olen saanut "pidetty" kanan paikallaan eli se ei ole lähtenyt kapula nokassa juoksentelmaan pitkin pöytää (joka tuntuu tulevan helposti ongelmaksi tässä käytöksessä). Ehkä tässä on mennyt oikein ne kouluttamisen kolme tärkeintä kohtaa eli kriteeri, vahvistetiheys ja palkan suunta.

Ei todellakaan ole ihme, että ammattimaisesti eläimiä koluttavat pitävä kirjanpitoa. Sen pohjalta on todella nopea ja helppo edetä eikä tehtävien opettamisessa todellaan mene kauaa. Tänään on myös opittu että ymäristöä muokkaamalla voidaan nopeuttaa kouluttamista ja se, että älä anna eläimelle tilaisuutta tehdä väärin. Kahden session jälkeen katso mitä sinulla on eli mitä eläin osaa, ja tee päätökset sen pohjalta.

Kuvia en kerennyt ottamaan...palataan niihin huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti