keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Nellan nenäkriisi osa 2

Tänään kävistiin Nellan kanssa eläinlääkärin luona nenää näyttämässä. Päivän aikana Nella oli taas puuhastellut eli hinkannut nenäänsä, nenä näytti huonommalta tähän asti.

Nellan kuonohan oli kutissut ja kolme päivää sitten siihen ilmestyi ensin pari näppyä. Nella hankasi kuonoa vällillä pihalla nurmikkoon ja sisällä mattoon. Lopetti kyllä jos asiasta huomautti. Tassullakin kuonoa oli mukava hinkata.

Eläinlääkäri ei suoralta kädeltä osaanut sanoa mikä Nellan kuonoa vaivaa. Nella sai kaksi eri antibioottia, Xeden 1,5 tab kerran vuorokaudessa ja Therios 0.5 tablettia aamuin illoin. Ensinmäinen antibiootti on samaa jota Oksi sai kastraation jälkimainikeihin. Toinen ab-kuuri on viiden päivän mittainen ja toinen 10 päivää. Lisäksi Nella sai Fuciderm geeliä levitettäväksi kuonoon aamuin illoin. Geeli on kortisonipohjainen ja Tuulikki epäili että saattaisi kirvellä mutta Nella antoi laittaa geeliä ihan hyvin. Nellan kuonosta otettiin myös teippinäyte. Nella painoi himpan yli 15 kg.

Eläinlääri lupasi asiaa tutkia ja olla minuun yhteydessä ja loppuviikosta sovittiin , että ilmoittelen koiran voinnista eli lähinnä siitä onko lääkkeet alkaneet purra. Jos muutosta paremapaan suuntaan ei tapahtu, on lisätukimukset ensi viikolla sitten tarpeen. Nyt kuonosta ei otettu esim. raapenäytettä vaan haluttiin katsoa veisikö antibiootti tulehdusta pois.

Oli puhetta voisiko vaiva olla esim. ruuasta johtuvaa, stressireaktio tai jokin tarttuva juttu. Näihin eläinlääkäri suhtautui epäilevästi. Todennäköisempi aiheuttaja on esim. jonkin hyönteisen pisto tai kosketuspohjainen allerginen reaktio joka aiheuttaa kutinan ja sitten koiran kihnutteassa ihon rikki siihen on mennyt bakteeri, sieni tai jokinsortin muu pöpö. Koska eläinlääkärin täytyy tuoda esiin kaikki mahdolliset taudinkuvat, oli puhetta myös mahdollisesta vakavammasta jutusta esim. kasvaimesta, mutta koiran kunto on kuitenkin erinomainen eikä sillä ole muita vaivoja. Tässä vaihtoehdossa se olisi myös erittäin ärhäkkää versiota koska on muuttunut päivittäin. Koiraa seuranneena olen taipuvainen kallistumaan kutinaversioon. jonka alkusyy voi kyllä mielestäni olla esim. paarman purema tai vaikkapa sittenkin se nenäpunkki. Kuonon alueen muuttuminen on mielestäni seurausta kutinasta johtuvasta kihnuttamisesta.

Lääkitys on nyt aloitettu ja pillerit upposivat ruuan seassa ilman kummempaa ihmettelyä. Ennen nukkumaan menoa levitetään vielä geeliä kuonolle. Nella on tyytynyt myös kohtaloonsa eli kauluriin. Seurailen nyt yönaikana kuinka se kaulurin kanssa pärjää ja tarvittaessa otan Nellan huomenna mukaan töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti