perjantai 10. helmikuuta 2012

Reenejä ja krokotiilin suolistusta

Olin aikanani ostanut Arcon pentuaikana Mustista ja Mirristä niitä "tiikerin kestäviä" leluja, on isoa dinosaurausta, krokotiiliä ja meritähteä. Ovat kestäneet tähän asti holskut mutta nyt Oksi suolisti krokotiilin, tosi erittäin nätisti, täytyy myöntää. Lelu on edelleen kokonainen mutta sisukset on vedetty suussa olevan reiän kautta ulos. Nämä tiikerilelut ovat olleet sekä Arcon että Oksin suosikkeja. Arco on erittäin mieltynyt pieneen meritähteen, jota se vahtiikin erittäin mustasukkaisesti. Luultavasti sen sisässä olevan vinkuhommelin takia. Oksi puolestaan retuuttaa isoa dinosaurusta, nyt kun on kasvanut sen kokoiseksi, että saa dinon liikkeellle. Meritähti saa ajoittain molemmat pojat liikekannalle, yleensä Arco vaan vie sen Oksilta mutta lähiaikoina Oksi  on vaan topakasti pitänyt kiinni tähden sakarasta vaikka Arco olisi murissut kuinka ja kovasti ja kauan. Viimeksi Arco taisikin kyllästyä ja jättää tähden Oksille.

Oksi on muutenkin varsin topakka poika :). Sanna epäili aikoinaan, että onkohan tästä pentueesta vahtikoiran hommaan. Voin todeta, että on :). Oksi vahtii pihaa oikein topakan oloisena ja sen äänihan on, jo todetusti, aika vakuuttava ;). Tosin onhan pikkupoika ollut  myös aikamoisessa opissa tuon vahtimisen suhteen...Karihan tuota vahtimista halusi myös uudelta koiralta ja totesikin päivänä eräänä sellaisen koiran saaneensa:). Oksin kanssa on vain se ero, että sillä tuskin koskaan keittää ns. yli, eli vaikka vahtiikin topakasti sen kanssa ei oikeasti tarvitse varoa, että se kiinni ihmiseen kävisi. Vahtiikin vain silloin kun omaa porukkaa ei ole pihalla eli ns. järkevästi. Tiedä sitten onko tähän taipumukseen vaikuttanut yhtään se, että olen yrittänyt pennun kasvatuksessa "tukea sen itsetuntoa" oikein olan takaa. Poika kuvittelleekin olevansa varsin päheä tapaus :D.

Kuluneen viikon aikana ollaan reenailtu tiistaina, keskiviikkona, ja torstaina. Ja pelkästään Oksin kanssa. Tosin tiistaina ja keskiviikkona pääsin harjoittelmaan myös Sukon, Katariinan ja Valtterin, koiran kanssa. Tosi mielenkiintoista reenata välillä koiraa, joka on hyvin erinmoinen kuin omat ja vielä varsin hyvin ja pitkälle koulutettu. Vastaavasti Valtteri reenasi muutamia juttuja Oksin kanssa. Ja tämäkin on mielestäni hyvä juttu, koira tottuu muihin kun minuun ja onhan Valtteri varsin osaava ohjaaja.

Sivulletulo on edelleen ohjelmistossa. Väljä seuraaminen on erittäin hyvällä mallilla ja koiran sijainti oikea. Lisäksi koira lähtee lähes automaattisesti seuraamaan vierellä jos lähden reenitilanteessa liikkeelle. Lisäksi vapaamuotoinen luoksetulo (koiraa kutsutaan luo kun se hommailee omiaan) on 99,9% varma. Oksin kanssa on tehty kosktetualustaa, ja etutassujen laittoa laatikkoon vihjeestä, ja hinkattu kartioiden kiertoa. Kämmenkosketus on edelleen ohjelmistossa ja uutuutena peruuttaminen, jota ei ole vielä harjoiteltu mutta saatiin Naksukurssilta kotiläksyksi. Oksin kanssa on harjoiteltu hampaiden katsomista niin, että otan koiran kuonosta kiinni ylhäältä päin ja nostan sormilla ylähuulia. Tähän on liitetty vihje "hampaat" ja naks ja palkka. Viimeksi tehtiin myös niin, että Valtteri katsoi hampaat ja minä naksautin ja koira haki palkan minulta. Tämä juttu siis näyttelyitä varten. Tätä harjoitellaan vielä ja totetutetaan eri tavoin ja eri ihmisten kanssa. Huomenna käyn ostamassa treenivihon ja ryhdyn kirjaamaan reenejä ylös.

Oksin pentuesisaruksilla on ollut menossa mörkökausi. Nyt täytyy todeta, että meillä se joko oli tai on sitten vasta edessä. Jossain vaiheessa Oksi haukkui mielellään esim. ihmisille mutta tästä on jo aikaa varmaankin yli kuukausi, jos ei kahta. Näihin tälläisiin haukkumisiin en ottanut minkäänmoista kantaa, en siis sanonut yhtään mitään. Jos kyseessä on ollut jokin esine tms. ollaan käyty katsomassa se yhdessä, mutta ei tuo juuri esineille ole haukkunut. Joko päästiin mörkökaudesta ohi huomaamatta tai sitten meillä on joku valtaisa mörköilyaika vasta edessäpäin :). Tosin Katariina totesi, että Oksilla on niin paljon hommia, että ei se kerkeä mörköilemään :D, mutta eiköhän nuo tietyt ikäkaudet ole vain läpikäytävä oli hommia tai ei. Hommien lisäksi koira tarvitsee kyllä lepoakin ja ohjeeksi tuli, että ainakin yksi täysin reenivapaa päivä viikossa kun kyseessä on vielä pentu.

Kepa tulee jatkossa pääsemään harjoituksiin mukaan, ja Arcon terveydentila ja eläminen sekä oleminen on nyt suurennuslasin alla. Sillä on ensi viikolla eläinlääkäri ja katsotaan sitten mitä sen suhteen tehdään. Itsestäni vaikuttaa, että sillä on jotain häikkää luultavasti munaisissa. Se voi olla pissaamaatta valtaisan pitkiä aikoja ja välillä lenkillä jalka nousee mutta mitään ei tule. Minusta se ei ole normaalia. Arcolla ei myöskään ole aamuisin mitään kiirettä ulos eikä sen habitus muutenkaan vastaa kuusi vuotiasta koiraa. Luulisi sitä lähinnä paljon vanhemmaksi. Etupään liike on epäpuhdasta ja makuulta ylösnouseminen on työlästä. Kaiken tämän lisäksi tuo sen perussairaus ja huoneva näkö, ei vaikuta hyvältä, ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti