lauantai 4. lokakuuta 2014

Hajuerottelua ja hoitokoiria

Ollaan aloitettu hajuerottelu Oksin ja Aino-sakemannin kanssa. Tehdään homma Branderin Hilleviltä saamani lehtisen mukaan, siinä on vaihe vaiheelta kerrottu kuinka hän oli opettanut oman koiransa ilmaisemaan teenhajun. Muutama pieni muutos ollaan ohjeisiin tehty mutta ei mitään olennaista. Oksille oli opetettu radan vieressä kulkemista aiemmin mutta nyt lähdettiin molemmat Ninan kanssa tekemään Hillevin opein. Tietääkseni tätä kyseistä lehtistä ei ole tehty kuin tämä yksi kappale, joka on allekirjoittaneen hoteissa :).


Eli rataa aloitettiin tekemään niin että  radan alkuun ja hajupurkkien kolojen väliin sekä loppuun laitettiin namit. Koira siis houkuteltiin radalle. Tämän jälkeen namit laitettiin alkuun, keskelle ja loppuun. Ja seuraavaksi vain radan lakuun ja loppuun. Houkuttelusta sanotaan, että se pitää tehdä niin hyvin, että kolmen kerran jälkeen sen voi unohtaa. Koira jää todella nopeasti houkutteluun koukkuun ja nythän tarkoitus olisi, että koira omatoimisesti kulkisi radan yhdellä vahvisteella.

Tämä jälkeen kriteeriksi otettiin radan vierellä kuljettavien askelien määrä, aloitettiin yhdestä. Askeleesta naksu ja palkka radan suunnasta vähän eteenpäin radalla. Nami annetaan muovikauhasta. Jne. Jne. Tavoite on että koira, että koira kulkee tosiaan radan itsenäisesti niin , että ohjaaja seisoo noin 1 metrin päässä radan alusta (viemän vinoon). Olemme edenneet nyt siihen pisteeseen, että koira kulkee radan yhdellä vahvisteella joka annetaan radan lopussa.

Radan kanssa rinnakkain olemme tehneet teen hajun ilmaisemista. Tämä on alkutekijöissään eli lähinnä ollaan palkattu koira siitä että se haistaa lasipurkkia jossa on kolme teelusikallista irtoteetä. Tämä on myöskin se, missä ollaan poikettu Hillevin opuksesta. Eli emme ole vielä ottaneet teessä hajustettu sideharsotaitosta lasipurkkiin vaan 3tl teetä. Syy on se että molempien koirien kanssa, varsinkin Oksin kanssa, on tehty paljon kuonokosketuksia. Nyt se näkyy eli Oksi mielellään vain koskee hajupurkkia mutta ihan sellaista varsinaista haistamista ei ole joka kerralla saatu. Haistelu ylipäätään ei oikein ole Oksin juttu mutta Ainon kanssa treenataan myös peltojälkeä ja se on hajuista muutenkin kiinnostuneempi. Seuraavaksi otetaan sideharsotaitos mukaan ja todennäköisesti aloitetaan harjoittelemaan ilmaisua eli teen hajusta maahan menoa.

Tämä on ollut todella hauskaa touhuamista. Nina nimittää Oksia professoriksi koska koira muuttuu olemukseltaan noin 100 kertaa rauhallisemmaksi. Vilkas sohlaaminen häviää tyystin kun koira keskittyy olennaiseen. Aino on edistynyt hienosti ns. treenitilakäyttäytymisessä. Viime treeneissä se sai olla irti ja jätti Oksin 99% huomioimatta. Mikä on todellinen saavutus kun tietää, että Oksi saa Ainon normaalisti " siihen tilaan" :D.

Olen Arcon kanssa käynyt kahdestaan tekemässä hajuerottelua ja olen edennyt sen kanssa samoin kuin Oksin kanssa on tehty. Tässä näkyy omien koirieni ero, yksi niistä muutamasta. Arco on paljon kiinnostuneempi hajuista ja se haistelee enemmän kuin Oksi. Lisäksi tässä tulee esiin myös yksi Arcolle ominainen piirre- kaikki mikä on siitä hurjan kivaa tai kiva -aiheuttaa sille resurssiaggressiivisuutta. Unohdin taas tämä kun on pitkään mennyt mukavasti, mutta menin sitten laskemaan pojat treenin jälkeen häkeistä treenitilaan ja Arco rähähti Oksille kun Oksi lähestyi minua. Tämä liittyy selkeästi treenitilaan eli se olisi niin kuin Arcon :)

Ollaan poikien kanssa puuhailtu treenitilalla paljon muutakin. Kaikki sujuu hyvin kun vien ja tuon pojat autosta yksitellen treenitilan häkkeihin. Ja vain yksi koira suorittaa kerrallaan.

                                                      4.10.2014 klo.7.00 Aitomäki.

Tänään kävin hakemassa Team CC meille hoitoon. Tytöt saivat laskea suurimmat höyryt pihassa heti kun tultiin . Cesi viilettikin varmaan kymmen kertaa pihan ympäri. Vähän ilmoiteltiin että "Me ollaan tultu" mutta yllättävän vähäistä oli haukkuminen. Sisälle tultiin oikein reippaasti ja sitten rauhoituttiin muutamaksi tunniksi lukemaan Koiramme-lehteä. Lenkin jälkeen lähdettiin Cesin kanssa harjoittelemaan ohituksia Ainon ja Ninan kanssa. Cilla jäi kotiin potin taakse Oksin kanssa, Kari ja Arco lähtivät lenkille.

Ajeltiin treenitilan pihalle ja yllätys oli suuri kun siellä oli auto poikineen. Viereisellä tilalla oli ilmeisesti jonkin sortin pippalot. No, ajattelin että nythän tässä tulee Cesille autotreeniä kanssa kun porukkaa siirtyi autoihin ja autot lähtivät pois ja uusia tuli tilalle. Autoista Cesi ei mielestäni ole juurikaan kiinnostunut, tosi auton nähdessään vilkaisee heti minuun ja olenkin sen aina tästä palkannut. Teki sitä myös metsälenkillä kun näki auton etäänpää mutta olen sen aina palkannut jalan vieressä, että se omatoimisesti tulisi viereen auton kuulleessaan tai nähdessään. Tehtiin muutama kosketuskepin kosketus ja naksuttelin vieressä kulkemisesta ennen Ainon ja Ninan saapumista. Viereiseltä tilalta juoksi lapsia katsomaan söpöä koiraa mutta olin tosin tylyn ja sanoin että "ei saa silittää kun meillä on tässä harjoittelut kesken". Cesi taisi olla samaa mieltä kun sen vaan istua napotti tuijottamassa minua silmiin, lapset eivät kiinnostaneet sitä pätkän vertaa.

Ohiteltiin Ainoa ensin vähän etäänpänä, pidettiin noin minuutin tauko, jonka Cesi piti autossa. Tauon aikana sovittiin mitä tehdään seuraavaksi. Lopuksi ohitettiin Aino noin neljän metrin päästä. Kumpikaan ei haukkunut tai tehnyt jotain sopimatonta. Cesiä pitää palkata tiuhaan ja kertoa sanallisesti että mitä sen pitää tehdä esim. jätä (jos jää tuijottamaan Ainoa) täällä sanalla se napittaa minua silmiin ja viereen sanalla käveltiin. Koska tämä meni yllättävän hyvin siirryttiin kylämme ainoalla pyörätielle. Meillä siis on sellainen, n100 metriä pitkä pyörätie johtaa Seuratalolta ja jääkiekkokaukalolta, meillä on kyllä sellainenkin :D, koululle johtavalle tielle. Leveydeltään pyörätie on mallia maalaiskylä, joten seuraavat ohitukset menivät lähempää kuin normi pyörätiellä. Ohitettiin tässä neljästi ja kun sujui hienosti lopetettiin. Ohitustreenit kestivät ehkä noin 30 tuntia josta koirat tekivät hommia 15 minuuttia.

Illalla ajelin vielä Team CC;n molempien osapuolien kanssa treenitilalle. Aloitettiin värierottelun alkeita ja lopuksi koirat saivat touhuta aktivointipallojen kanssa. Iltaruoka syötiin reenausten palkkionameina.
                                                                      Cilla


                                                                 Cesi

                                                 "Mitäs seuraavaksi?" kyseleepi Cesi
 
Tytsyjen kanssa lähdetään kohta vielä pienelle iltalenkille. Aktivointi teki tehtävänsä ja meillä on täällä pari hyvin rauhallista shelttiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti