sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Touhuviikko


 
Treenitilasta on kuluneen reilun viikon aikana otettu ns. irti niin paljon kuin työkuviot ovat vain sallineet. Siellä on käyty päivittäin ja parhaina päivinä aamusta aikaisin ja sitten vielä illalla uudestaan. Välillä on ollut mukana pelkästään Oksi mutta useimmiten molemmat pojat. Aino Ihanainen on myös ollut piristämässä reenejä säännöllisesti.
 
Koirat ovat harjoitelleet pääsääntöisesti yhdellä treenikerralla yhtä uutta asiaa, jota jatketaan valmiiksi seuraavilla kerroilla vielä uutena asiana. Sitten muistutellaan mieliin paria jo osattua asiaa ja lopuksi koirat ovat tehneet jotakin ns. ihan pelkästään kivaa. Esim. kuvissa olevia namien etsimistä ympäri tilaa levitetyistä rasioista, joissa kannet löyhästi päällä. Lisäksi ollaan tehty normielämän liittyviä asioita muutama setti esim. seuraamista, maahan menoa, odottamista ym. Treenit olen aloittanut pääsääntöisesti aina kosketuskepin koskemisella 1x5.
 
Olen tehnyt omissa koirissani selkeän huomion siinä että yhtä asiaa ei jakseta harjoitella kovin kauaa. Siksi treeniaika jakautuu useamman asian kesken. Oksi tarvitsee treeniaikaan enemmän vaihtelua kuin Arco. Vaihtelu voi tulla liikkeen muodossa tai palkkaamistapaa muuttamalla.
 
Arcon kanssa on tehty kuluvalla viikolla häkin oven sulkemista, kosketusalustalla eteen menoa, kartion kiertoa, joka tökkii yllättävän paljon isossa tilassa- tähän täytyy oikein paneutua, käskyllä "häkkiin" häkkiin menoa, johon on jo saatu etisyyttäkin jonkin verran. Katsekontaktia ja vierellä seuraamista. Istumisia ja maahan menoa etäisyydellä ja odotusajalla ym. harjoitellaan Arcon kanssa vasta kun saan matot lattialle.
 
Värierottelua on myös muistuteltu mieliin kahdella värillä, seuraavalla kerralla otetaan kolmas mukaan. Pidän värierottelua pohjana talven aikana aloitettavalla hajuerottelulle. Reenataan ensin perusteet kuntoon värien kanssa ja siirrytään sitten hajuihin, jossa tulee mun mielestä enemmän asioita muistettavaksi ihan perusjutuissa, välineet yms. Värierottelua on tehty niin, värit ovat erivärisiä pakasterasian kansia. Istun itse jakkaralla ja värit ovat nurinperin käännetyn muovilaatikon päällä edessäni ja koira seisoo vastapäätä laatikon toisella puolella. Tämä on selkeästi parhain tapa itsestäni tehdä erottelua. Oma, tahaton, häiritsevä liikkuminen jää pois ja koiralla on selkeä kohde jossa hommia tehdään. Ilmaisutapa on kuonolla oikean värin koskeminen. Koska kohde on korkeammalla kuin lattia jää koiralta lattialle kurotteleminen pois. Värierottelua on siis tehty näin molempien koirien kanssa. Ja asia on jo entuudestaan koirille tuttu eri välineillä ja hieman eri tavalla toteutettuna.
 
Oksin kanssa on tehty noutokapulan nostamista käteen, kartion kiertoa, eteen menoja alustan kanssa sekä kosketuskepillä. Häkin oven sulkemista kosketuskepin avulla ja "häkkiin" menoa pienellä etäisyydellä ja vapautusta häkistä "saa tulla" sanoilla. Vierellä kulkemista, istumista, maahan menoa ja eteen istumista ja näihin on otettu aikaa "odota" käskyllä. Palkkana on ollut näissä vaihdellen nami tai pallo.
 
 
 
Aino Ihanainen alias Peppi Pitkätossu on käynyt  leikkimässä Oksin kanssa meidän pihassa. Eilen käytiin tekemässä lyhyet ohitusharjoitukset Ainon ja Oksin kanssa treenitilan hiekkakentällä. Jotka sujuivat omasta mielestäni hämmästyttävän hyvin molempien koirien osalta. Oksi ei kimpoillut mihinkään eikä haukkumista kuulunut. Tämän jälkeen Aino tuli meille pariksi tunniksi hoitoon. Oksi ja Aino juoksivat ja painivat reilun tunnin verran pihalla, sitten siirryttiin siksi aikaa, että sain syötyä. Pakkasin koirat autoon ja hurautettiin treenitilalle. Molempien koirien kanssa tehtiin vuorotellen aluksi kosketuskepin koskemista. "Jätä"-treeniä nameista luopumisena, ja sitten tehtiin myös kosketusalustaa, jossa Aino tarjoaa hyvin usein istumista ja katsekontaktia, joten asia on vielä ns. levällään. Koirat odottelivat häkeissä sen aikaa kun siivosin reenitilan lattian ja sitten Ainoa tultiinkin jo hakemaan kotiin.
 
On ollut tosi mukava päästä seuraamaan eri rotuista koiraa sekä treenissä että leikkiessä. Toki koirat ovat aina yksilöitä joten mitenkään satavarmoja faktoja rotujen eroavaisuuksista ei voi vetää. Ainossa ja Oksissa on paljon samaa mutta myös selkeitä eroja. Peppi Pitkätossu - voima se on joka jyllää ja mulle on kaikki mahdollista. Ja Hessu Hopo - hyväntuulinen hömelö, ei elämä ole niin vakava paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti