sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Koirien terveysjuttuja taasen

Blogissani tuntuu nykyään olevan vaan koirien terveydestä tai terveyttömyydestä juttua. Lukijille tiedoksi, että en kylläkään kaikesta huolimatta kuulu niihin ihmisiin, jotka jatkuvasti jaksavat puhua sairauksista tai intopiukkana kuulostevat että onko jotakin vikaa taas ilmennyt. Kait se on niin että kuin eläimiä on kohtuullisen paljon, jonkun terveydessä on aina vikaa tai sitten mulla on vaan huono tuuri.
 
Perjantaina käytiin Oksin kanssa otattamassa tikit pojan jalasta pois. Oksi käyttäyi taas hienosti ja eläinlääkäri oli edelleenkin pusuteltavan kiva koiran mielestä. Ainakaan sille ei ole mitään traumoja käynneistä jäänyt. Saatiin lausunto patista. Patin oli tutkinut Seppo Saari, joka on tarttuvien tautien erikosieläinlääkäri Patovet ay;ssä.
 
 Lausunto kokoaisuudessaan ." Tutkitussa ihobiobsianäytteessä todettiin dermiksen krooninen, diffuusi tulehdusmuutos, joka myötäilee karvatuppirakennetta mutta tunkeutuu syvemmälle dermikseen ja nahanalaiseen rasvaan. Tulehdusinfiltraatti kostuu pääasiassa histiosyyteistä, vähäisemmässä määrin neutrofiileista ja lymfosyyteistä. Tulehdus tiivistyy nahanalaiseen rasvakudoskeen.Todettu muutos sopii ensisijaisesti steriilin raektiiviseen tulehdukseen joko steriili granulooma/pyogranuloomaan tai reaktiiviseen histiosytoosiin, joka on luonteeltaan steriili tulehdus, jonka tarkkaa syytä ei tunneta. On esitetty, että kyseessä on liiaoiteltu immunologinen reaktio antigeenistimulukseen. Reaktiivista histiosytoosia esiintyy sekä kutaanista että systemaattista tyyppiä". Tutkimustulos : Periadneksaalinen pyogranulomatoosi ja granulomatoosi dermatiitti. Ts. eläinlääkärin mukaan ei mitään hälyyttävää tai vaarallista.
 
 Oksi sai kuitenkin vielä viiden päivän antibioottikuurin ja jalkaan laitettiin vielä hopeataitos koska iho oli vielä yhdestä kohtaa ns. rikki. Lisäksi kurkattiin vielä Oksin korvia. Sillä on toisen korvan tärykalvolla ollut pitkään musta möykky jota ei ole saatu säännöllisestä putsaamista huolimatta pois. Korvat imetään 5.11 samalla kun koira rauhoitetaan/nukutetaan virallisia selkä-, lonkka- ja kyynärkuvia varten. Allergiatestin tuloksia en ole vielä saanut ja Oksi käy vielä tämän vuoden puolella myös kilpirauhasarvoja varten verikokeessa. Jonkinsortin tärkeysjärjestystä olen yrittänyt pitää näissä Oksin terveysjutuissa :).

 
No Kepa taasen... Sain myös Kepan tulosraportin verikokeista. Normiarvoista poikkeavia olivat B-Leuk 4,6 (norm. 6,0-12,00), S-ALAT 19 (norm. 24-136) ja S-AFOS 110 (norm. 10-106). Kaksi viimmeistä arvoa kertovat maksan toiminnasta, joista elli piti tärkeämpänä ensimmäistä arvoa. Eläinlääkäri kuitenkin sanoi että kutina ei voi johtua maksasta. Nyt sitten jäi itseni päätettäväksi että minkä verran koiraa jatkossa tutkitaan, kumpikaan poikkeava arvo ei ole normiarvoista hirveästi poikkeava joten mitään extra hälyyttävää ei ole ilmassa. Nyt olen täällä itsekseni pähkäillyt että panikoidunko vai en. Verikokeita voisi ottaa lisää lähinnä maksantoiminnasta kertovia ja ehkä ultrata maksa. Mutta katsellaan nyt että mitä tehdään. Kepahan voi näennäisesti ihan hyvin.
 
Kepaa on pesty lääkeshampoolla kolme kertaa (tänään neljäs) ja ellin mukaan kannattaa pestä vielä pari kertaa. Kepa kapsuttelee vielä jonkin verran. Lääkärin kanssa oli puhetta siitä, että koirat voisi hoitaa strongholdilla ns. varmuuden vuoksi mutta tämä jäi vielä harkintaan.
 
 
Olen tehostanut siivoamista niin, että olen joka päivä imuroinut ja pyyhkinyt lattiat kostealla ja pyyhkinyt pintojakin useammin.  Jos rapsuttelut johtuvat vaikka huonepölystä. Samaten on ollut puhetta Karin kanssa koneellisen ilmanputsarin hommaamisesta.
 
Huomion arvoista näissä Kepan ja Oksin rapsutteluissa on se, että Kepa rapsutti myös lomalla porukoilla ollessamme, Oksi ei. Kissat eivät olleet paikalla, pihan kasvit erilaisia ja aktiviteettiä enenmmän.
 
Arco on ollut oma itsensä, välillä ottaa pattiin enemmän ja välillä vähemmän. Sen terveys on pysynyt ennallaan, toki varmaan on välillä huonompi olo ja siitä noi kohtuutoman oloiset murinatkin johtuvat, tai sitten sillä on vaan huonompi päivä henkisesti ;).
 
Ollaan lenkkeilty, tehty pihahommia ja keittiöhöppää. Opetin koirat laittamaan vuorotellen tassun ämpärin päälle. Oksin kanssa ollaan tehty pihahommien yhteydessä jätä, odota -treeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti