sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Topi Tutkimusmatkailija


 
Lauantaina iltapäivällä meille tuli "koehoitoon" varttuneempi herrasmies Topi. "Koehoidon" tarkoitushan on katsoa kuinka koira meillä viihtyy, stressaantuuko se ja onko sen kanssa jotakin erityistä otettava huomioon. Topista tiesin etukäteen että se on rutinoitunut hoidossa olija joten mitään ongelmia en odottanut sen kanssa kohtaavani. Koen kuitenkin yhden yön yli kestävän "koehoidon" olevan hyvä juttu siitä syystä, että koira on meillä ns. riittävän kauan. Se ennättää jonkin verran tottua Oksiin, kissoihin ja meidän perheen rytmiin ja tapoihin.
 
Topista oli tiedossa että se reagoin isoihin, tummiin koiriin. Tästä syystä koiraportit olivat kaksinkertaisena systeeminä, ko. viritelmä estää portin läpi haistelun. Topin tulleessa meille, annoin se huovan Oksille haisteltavaksi ja lähdettiin Topin kanssa kävelylenkille. Lenkin jälkeen sisälle, jonne Topilla olikin jo kova kiire. Topi portin taakse toiseen makuuhuoneeseen ja yksi pöhähdys sieltä Oksille tuli sen tulleessa keittiön puolelle katsomaan tulijaa. Oksi pöhähti takaisin mutta jätä-käskyllä sain Oksin pois potin luota. Palkkailin Oksia keittiössä istumisesta ja maahan menosta sekä jätä-käskyn noudattamisesta. Seuruutin myös Oksia Topin ohi. Ideani oli antaa Topin huomata, että Oksi ei ole siitä kiinnostunut, Topi saa olla aivan rauhassa portin takana ja seurata sieltä meidän puuhiamme keittiössä. Tämä oli myös Oksille hienoa harjoitusta. Maatiaiskissamme Olga sai myös Topilta pienen puhaduksen, ehkä väristään johtuen, mutta sen sijaan persialaiskissamme Noorus aiheutti Topissa pientä vikinää - liekkö miellyttänyt eniten Topin silmää meidän eläimistämme :).
 

Tunnin verran puuhailin keittiössä ja siirryttiin Topin kanssa pihalle. Haravoin ja Topi tutki pihaa - tarkasti. Sen jälkeen sisälle ja pikkuisen rauhoittumishetken, ts. mun lukuhetken, jälkeen koirille iltaruoka. Topi sai jäädä ruokalevolle ennen iltalenkkiä ja puuhailin Oksin kanssa pihalla. Puoli kahdeksan maissa lähdettiin Topin kanssa iltalenkille. Tehtiin pikkaisen pidempi lenkki, katseltiin ohi meneviä junia ja Topi nuuskutteli todella tarkkaan, pitkään ja hartaasti kaikki uudet hajut. Tutkimusmatkailija sai kuitenkin tehtyä hienosti kaikki iltalenkkiin kuuluvat asiat. Yksi naapurin koirakin ohitettiin hienosti :).

Yhdeksän maissa rauhoituttiin yöpuulle. Topi valvoi kunnes Kari meni nukkumaan ja tarkkaili kissojen liikkeitä portin takana. Yhden maissa heräsin Topin puhahduksiin, pimeässä liikkeelle lähteneet kissat kiinnostivat Tutkimusmatkailijaa. Kävin laittamassa keittiöön pienen valon ja Topikin rauhoittui nukkumaan.

Aamulla herättiin kuudelta, koirat vuoronperään aamupissalle pihalle. Aamuruoka molemmille ja pienen ruokalevon jälkeen lähdettiin Topin kanssa aamulenkille. Käveltiin sama pidempi lenkki kuin illallakin, metsässä oli mukavaa. Ilma vain vaikutti sateiselta joten tehtiin Topin kanssa vielä toinenkin metsälenkki aamunpäivän aikana koska pihalla oleilu tuli jäämään vähäiseksi. Tähän tuli sitten toinen koiraohitus, joka myöskin sujui hienosti vaikka vastaantulijalla oli lieviä hankaluuksia.


Päivällä otettiin parin tunninpäiväunet koko porukka, niiden jälkeen puuhailin Topin kanssa aktivointilelun kanssa. Harjoiteltiin jätä-käskyä eli namin jättämistä ja käsikosketusta sekä kosketuskeppiä, näitä lähinnä vaan koiran aktivoimiseksi. Sateen tauottua käytiin kävelemässä lyhyempi metsäautotielenkki ja alkuillasta Topi tultiinkin hakemaan kotiin.

 
 Hoito sujui hienosti :). Tänään Topi oleili keittiössä, Oksin ollessa olohuoneessa aidan takana. Nähtiinpä jo poikien välillä muutama hännänheilutuskin kun toisiaan katselivat aidan läpi ja tunnelma niiden kesken oli hyvin rauhallinen. Kissatkaan eivät jaksaneet enää niin kiinnostaa Topia ja kissatkin olivat laskeneet Topin porukkaan kuuluvaksi. Hoidon aikana Topista ei tullut ilmi mitään, josta omistaja ei olisi minulle kertonut. Ja Topin käyttäytyminen oli, osittaisen yövalvomisen suhteen (kissat), hyvin tyypillistä meillä olleille hoitokoirille. Topi on oikein kiva koira, sellainen herramies :).


 
 Oksin silmä näyttää parantuneen, tosin kuuri jatkuu vielä. Hienosti se on antanut silmätippoja laittaa. Huulikin alkaa jo olla lähes samanmoinen kuin vasemmallakin  puolella. Oksi saa papukaijamerkin hienosta käytöksestä Topin suhteen. Mikään nösöhän Oksi ei ole joten toisen koiran pöhähdykseen vastaamiseen olin osannut varautua. Nyt poika nukkuu, eikä ihme, hoitokoirien vierailut väsyttävät sitäkin. Todella tyytyväinen olen ollut sen suhtautumiseen hoidokkeihin. Hieno poika :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti